10-09-05

Zijn jullie het ook beu?

Die hoge prijzen aan de pomp,wel nu kan je een pettitie tekenen tegen de hoge belasting die onze regering opheft op de brandstof en in het algemeen op de autos en moto's.

Ben je er tegen? Klik hier en vul in!

Verder nog enige tips om je brandstofverbruik te doen afnemen!

1) Brede banden
Leg geen onnodig brede banden onder je auto. Wie kiest voor een grotere dan de door de fabrikant aanbevolen bandenmaat, doet zijn verbruik door het grotere wegcontact met 2 tot 5% toenemen.

2) Zachte banden
Controleer ook regelmatig de bandenspanning: als die te laag is stijgt het verbruik met 3 tot 7%.

3) Open ramen
Rijden met open ramen of dak kost, vooral bij snelheden boven de 60 km/u, een meerverbruik van 2 tot 5%.

4) Luchtweerstand
Verwijder imperiaal, bagagebox of fietsrek wanneer je ze niet gebruikt, want die maken de auto 30 tot 50% dorstiger (fietsen achteraan de auto iets minder: 20-30%)BallastGooi alle zaken die je niet nodig hebt voor je vertrek uit de auto.

5)Hoge toeren
Ook de toerentellernaald onnodig hoog laten klimmen kost 30 tot 50% meer brandstof.Zware voetTrek niet te hard op en geef zeker nooit plankgas. En gebruik nooit het laatste kwart dat je je pedaal kunt induwen: dat levert geen extra snelheid of acceleratie op, alleen een hoger verbruik.

6) Stroomvreters
Beperk gebruik van mistlichten, airco, achterruitverwarming, zetelverwarming enzovoort tot het noodzakelijke: de elektriciteit daarvoor wordt immers geleverd door de motor, die meer dorst krijgt als hij niet alleen de auto moet voortstuwen maar ook als stroomgenerator moet dienen.

7)Koudstart
Maak zo weinig mogelijk korte ritten. Een warme motor verbruikt én slijt aanzienlijk minder. De motor van een auto die dagelijks lange ritten maakt ziet er na 400.000 km vaak beter uit dan die van een wagen die alleen voor korte verplaatsingen werd gebruikt na 60.000 km.
Overweeg voor korte afstanden ook het gebruik van de benenwagen en de fiets als alternatief; het is voordelig voor het milieu, voor je conditie en die van je portemonnee.

8) ‘Surplacen’
Zet de motor af zodra je ergens langer dan 20 seconden moet stilstaan.

18:01 Gepost door Rudy r | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.